Sion je izvorno električni automobil na solarni pogon

Nakon što su utemeljitelji Sono Motorsa radili na realizaciji modela Sion, solarnog automobila, još od 2012., uspjeli su uz nekoliko crowdfunding kampanja prikupiti više od dva miliona eura i konačno krenuti u serijsku proizvodnju. Ova njemačka startup kompanija udružila se s National Electric Vehicle Sweden (NEVS) kako bi proizvela prvo serijsko električno vozilo na solarnu energiju u Saabovu bivšem pogonu u Trollhattanu u Švedskoj.  Proizvodnja Sion hatchbacka s petero vrata, koji izgledom podsjeća na MPV vozilo, počet će sljedeće godine, planiraju oko 43.000 automobila godišnje, a ukupno će se u razdoblju od osam godina izgraditi 260.000 vozila, kazali su iz kompanije Sono Motors.

Ovaj hatchback model dužine je 4,11 m, širine 1,79 m, visine 1,68 m, a težak je 1400 kilograma. Ima pogon na zadnjim točkovima, elektromotor od 160 KS, najveći okretni moment od 290 Nm te litij-ionske baterije, dok mu je krajnja brzina 140 km/h. Model Sion ima solarne ćelije ugrađene u površinu stranica automobila. Baterija se može solarno puniti za maksimalnu udaljenosti od 34 km. Vozilo se također može puniti i putem električne mreže, što mu omogućuje domet od 250 km s punom baterijom. Dvosmjerna funkcija punjenja omogućuje Sionu i dobivanje električne energije i napajanje drugim vozilima ili spajanje na električnu mrežu kako bi se dopunio. Sion će koštati 25.500 eura, kazali su iz Sono Motorsa, a do sad su već primili oko 9.800 narudžbi za ovaj automobil. I već postoje planovi za razvoj drugih modela vozila temeljenih na ovoj platformi vozila.

Logo-transparentni-1 O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.