eSOLAR d.o.o.

SvijetNova vladajuća koalicija u Njemačkoj planira da prekine upotrebu uglja za devet godina

Nova vladajuća koalicija u Njemačkoj planira da prekine upotrebu uglja za devet godina

Životna sredina je bila jedna od glavnih tema septembarskih općih izbora u Njemačkoj. Socijaldemokrate, Zeleni i liberali su postigli koalicioni sporazum i saopštili da bi bilo „idealno“ da najveća privreda Europe odbaci ugalj 2030., u poređenju sa sadašnjim zvaničnim rokom određenim za 2038. godinu. Aktuelni vicekancelar Olaf Scholz bi trebalo da naslijedi Angelu Merkel na mjestu šefa njemačke vlade. Njegova Socijaldemokratska partija (SPD) je potpisala koalicioni sporazum sa Savezom 90 / Zelenima i liberalnom Strankom slobodnih demokrata (FPD) s planom za ubrzanje energetske tranzicije i popravljanja štete nanesene životnoj sredini.

Štaviše, dokument otkriva da navedene tri partije namjeravaju da decenijsku koncepciju socijalne tržišne privrede u Njemačkoj zamjene „socio-ekološkom tržišnom privredom“. Glavni cilj je da se zemlja sprovede putem koji omogućava ograničavanje globalnog zagrijvanja na 1,5 stepen Celzijusa. Koalicija ima ideju da ograniči najnižu cienu ekvivalenta ugljen-dioksida u okviru Sistema Evuropske unije za trgovanje emisijama (EU ETS) na 60 eura po toni. Saopštila je da će podržati regije zavisne od uglja u ublažavanju posljedica ubrzavanja postupka napuštanja tog fosilnog goriva.

Osim toga, vlada će ciljati povećanje udjela klimatski neutralnih izvora grijanja do 50 odsto najkasnije 2030., pokazuje plan. Koalicija je odlučila da na početku 2023. ukine taksu EEG na račune za struju, umjesto 2026. godine. Tako bi sva sredstva za podršku korištenju obnovljivih izvora onda dolazila iz prihoda na ime dozvola za emisije CO2, kako se ne bi opterećavao budžet. Barem 15 miliona automobila na potpuno električni pogon morat će biti registrovano na kraju decenije, a sva vozila u Njemačkoj će biti ugljenično neutralna prije 2035. godine, što je rok koji je odredila Europska komisija, navodi se u dokumentu. Cilj za ovu deceniju za ukupan kapacitet fotonaponskih postrojenja je 200 gigavata, a sve raspoložive krovne površine bit će upotrebljene za proizvodnju solarne energije, saopštila je koalicija.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.