eSOLAR d.o.o.

SvijetProdaja hibrida prvi put nadmašila dizel vozila u Europi

Prodaja hibrida prvi put nadmašila dizel vozila u Europi

Jedan od 11 prodanih automobila bio je električni, na baterije, pokazuju podaci Europskog udruženja proizvođača automobila, a prodano je ukupno nešto manje od 880.000 vozila, prenosi Reuters. Hibridni automobili sa samopunjačem sadrže bateriju koju puni motor s unutrašnjim sagorijevanjem i općenito mogu voziti samo ograničenu udaljenost na električnu energiju. Plug-in hibridi prvenstveno se napajaju baterijom koja se eksterno puni i stoga se smatraju ekološki prihvatljivijim, ali su podržani motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, dok čisto električni automobili rade samo na bateriju.

Ukupno je u Europskoj uniji tokom prošle godine registrovano 1.901.239 miliona hibridnih automobila, što je značajan skok u odnosu na 1,1 milion registrovanih 2020. godine. Broj registracija dizel automobila, koji je naglo pao nakon skandala Dieselgate 2015., a pao je za trećinu s prošlogodišnjih 2,77 miliona na 1.901.191. Automobili na benzin su ostali najzastupljenija vrsta vozila, ali s nižim udjelom nego godinu ranije, čineći 40 posto novih registracija, što je pad s 48 posto u 2020.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.