eSOLAR d.o.o.

BiHPojednostavljenje zakonskih procedura za postavljanja solarnih elektrana u TK

Pojednostavljenje zakonskih procedura za postavljanja solarnih elektrana u TK

Proces dekarbonizacije nametnut je i Bosni i Hercegovini, a “zelenoj politici” okrenula se i vlast u Živinicama. Kako bi postali energetski efikasan grad, a uz to građanima olakšali funkcioniranje u vremenu poskupljenja struje, pokrenuli su inicijativu za jednostavnije postavljanje solarnih panela (modula). Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković na adresu Skupštine Tuzlanskog kantona uputio je inicijativu za dopunu kantonalnog Zakona o prostornom uređenju i građenju, kojom se omogućava postavljanje solarnih panela bez potrebnih odobrenja za građenje.

“Inicijativom želimo olakšati, odnosno omogućiti, svim građanima, kako u gradu Živinice, ali i u cijelom Tuzlanskom kantonu postavljanje solarnih panela na krovove građevina bez obaveze pribavljanja odobrenja za građenje, urbanističke saglasnosti, odnosno lokacijske informacije”, naveo je Kamenjaković. Poseban razlog za ovu zakonsku intervenciju je što zbog poskupljenja energije i povećanja energetske efikasnosti sve veći broj privrednika i građana želi da postavi solarne panele na svoje objekte i proizvodi energiju za vlastite potrebe.

“Ovo je naročito značajno i urgentno u situaciji gdje svi energenti poskupljuju, a najavljuju se i nova poskupljenja od naredne godine, pa je sve veći pritisak građana i privrednika u pravcu pojednostavljivanja procedura za postavljanje solarnih panela na krovove objekata”, ističe prvi čovjek Živinica. Dopune zakona, kako navodi, idu u tom smjeru. Zato je, istaknuo je on, potrebno reagovati odmah i hitno usvojiti predloženu dopunu jer sve veći broj subjekata želi da postavi solarne module na svoje objekte i počne proizvodnju energije za sopstvene potrebe kako bi snizio troškove energije i na taj način očuvao ekonomski i socijalni status ili konkurentsku poziciju kada su u pitanju poslovni subjekti.

“Usvajanjem ovog zakona odmah bi se omogućilo preduzimanje zahvata postavljanja solarnih elektrana, odnosno razvoj iskorištavanja obnovljivih izvora energije i sve aktivnijoj ulozi građana i privrednika u razvoju građanske energije, kao osnovnog preduslova za demokratiju u energetici i razvoj održivih sistema snabdijevanja energijom, koji se sve više i kod nas i u svijetu oslanjaju na kupce-proizvođače”, ističe Kamenjaković. Kako bi Živinice, kao i Tuzlanski kanton, spremno dočekali uključivanje građana, ali i privrednika, u nove demokratske uloge proizvođača energije za vlastite potrebe ili za tržište, neophodno je maksimalno brzo pojednostaviti procedure kojima se omogućava ovakva aktivna uloga.

“Postavljanje solarnih panela čija površina ne prelazi površinu krova prema predloženoj dopuni predstavlja jednostavan zahvat na građevini za koji nije potrebno pribavljati odobrenje za građenje, urbanističku saglasnost, odnosno lokacijsku informaciju, ali je potrebno da se prilikom izvođenja ovog zahvata investitor i izvođač pridržavaju svih propisa i pravila struke koji se odnose na njihovo građenje, odnosno postavljanje solarnih panela”, zaključio je Kamenjaković. Pored navedenog, predloženim dopunama zakona bi se doprinijelo i izjednačavanju položaja građana i privrednika, kako u Živinicama, ali i u cijelom Tuzlanskom kantonu.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.