eSOLAR d.o.o.

RegionSjeverna Makedonija broj 1 po broju novih elektrana na Balkanu

Sjeverna Makedonija broj 1 po broju novih elektrana na Balkanu

Regulatorno tijelo RKE u Sjevernoj Makedoniji izdalo je prošle godine 267 dozvola za proizvodnju zelene struje, u prosjeku po jednu svakog radnog dana. Broj pokazuje da je ova zemlja Eldorado za ulaganja u zelenu energetiku, istakao je čelnik komisije Marko Bislimoski. Ukupan energetski kapacitet novih elektrana iznosi preko 150 MW. Regulatorna komisija za energetiku i vodne usluge (RKE) Sjeverne Makedonije izdala je 2022. dozvole za 267 postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Zbirni novoinstalirani kapacitet u tom segmentu iznosi 152,2 megavata (MW). Najviše se ulagalo u solarna postrojenja, za koja su izdate dozvole za ukupno 106,5 megavata.

„Ako imamo u vidu da se radi o složenom procesu, čiji je krajnji cilj uključivanje novih proizvodnih kapaciteta u elektroenergetski sistem, ovi brojevi, kada sumiramo godinu, pokazuju da smo praktično svakog radnog dana zaokružili proces za izdavanje dozvole za po jednu novu centralu“, naglasio je Bislimoski. On je istakao da je prošle godine prvi put zabilježena „ultrarekordna ekspanzija“ privatne inicijative za investiranje u obnovljive izvore. Energetskom bilansu države su 2022. pridodati kapaciteti iz obnovljivih izvora jednaki ukupnoj planiranoj snazi tri strateška energetska projekta koje država godinama gradi. To su hidroelektrane Kozjak i Sveta Petka i vjetropark Bogdanci, istakli su u RKE-u.

Ukupni kapacitet za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora povećan je prošle godine sedam odsto. Bislimoski smatra da će se ovakav trend nastaviti, a za 2023. očekuje priključenje još 250 do 300 megavata iz obnovljivih izvora na mrežu. U RKE-u razmatraju izmjene propisa po kojima bi svako ko izgradi fotonaponski pogon imao obavezu da ugradi bateriju.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.