eSOLAR d.o.o.

BiHeSOLAR učestvovao na Konferenciji EBRD&GEFF

eSOLAR učestvovao na Konferenciji EBRD&GEFF

U srijedu 29. maja u Swissôtel hotelu u Sarajevu, održana je Konferencija pod nazivom ”Greening the Western Balkans” koja je održana pod pokroviteljstvom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i vlada Japana, Austrije i Švicarske. Pored mnogobrojnih zvanica iz diplomatskog kora, Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kao i sektora najvećih komercijalnih banaka i finansijskih institucija iz regiona, bili su prisutni i predstavnici kompanija iz realnog sektora eSOLAR (solarne elektrane), nLogic (energetika), Rehau (PVC stolarija) i Vokel (toplotne pumpe).

Događaj u Sarajevu organiziran je kako bi se proslavila postignuća GEFF-a, ali i da bi se dodijelile nagrade partnerskim finansijskim institucijama. Konferenciju je otvorio Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, zemlje domaćina konferencije. On je naglasio da WB GEFF igra važnu ulogu u podršci dekarbonizaciji stambenog sektora u regionu Zapadnog Balkana i unapređenju Zelene agende.

Za manje od sedam godina, više od 18.000 domaćinstava na Zapadnom Balkanu (WB) uložilo je preko 100 miliona eura u tehnologije za uštedu energije kao što su izolacija, toplotne pumpe, novi prozori ili solarni paneli, zahvaljujući regionalnom programu finansiranja zelene ekonomije Zapadnog Balkana – Western Balkans Green Economy Financing Facility (GEFF), koji je pokrenut 2017 godine.

Konferencija je također uključivala dinamične panel diskusije koje su se fokusirale na ključnu ulogu finansijskog sektora u pokretanju zelene transformacije stambenog sektora, zajedno sa diskusijama o zelenim tehnologijama kao što su solarne elektrane. U sklopu Konferencije, predstavljene su mnogobrojne nove tehnologije, među kojima je zasigurno bila najzanimljivija solarna energija, gdje su predstavnici jedne od vodećih kompanijea iz oblasti solarnih elektrana eSOLAR d.o.o. predstavili solarne panele, invertore i litijumske baterije.

”Ako želimo pratiti EU standarde, te kreirati što veći broj solarnih elektrana za domaćinstva, moramo se više oslanjati na subvencije od strane same države, jer jedino na taj način postaje ”izvodiva” zelena agenda. Zasigurno mogu kazati da uz podršku EBRD-a i GEFF-a, Bosna i Hercegovina ima priliku startati sa dekarbonizacijom, i otvoriti put za nove ”zelene” investicije” – kazao je Goran Valka, izvršni direktor kompanije eSOLAR d.o.o.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.