eSOLAR d.o.o.

BiHSkuplja struja od 1. augusta postaje realnost BH građana

Skuplja struja od 1. augusta postaje realnost BH građana

Na održanoj sjednici Regulatorne komisije za energiju u FBiH (FERK) odobren je prijedlog Elektroprivrede BiH kojim će cijena električne energije biti povećana za 10 posto. Struja će poskupjeti od 1. augusta ove godine. Povećanje cijene struje za kategoriju domaćinstva iznosit će 10,04 posto, a za kategoriju ostala potrošnja 7,29 posto. Da bi bilo jasnije: univerzalno snadbijevanje su građani/domaćinstva i mala privreda poput frizerskih salona, restorana, kafića i sl. Odlukom o poskupljenju struje za tu univerzalnu potrošnju odobrava FERK.

Novi Zakon o električnoj energiji je stupio na snagu u januaru ove godine, ali će se sada početi primjenjivati. Tačnije, definisana su četiri kriterija, a jedan od njih je da se dio potrošača iz univerzalnog snadbijevanja prebaci na tržišno. Tačnije, odnosi se na privredne subjekte koji imaju više od 50 zaposlenih, imaju određen procenat potrošnje i sl. Ti privredni subjekti, koji su još ovaj mjesec na univerzalnom, prelaze od 1. augusta na tržišno snadbijevanje i njima će se računati u skladu sa tržišnim cijenama, plus se podižu cijene i one koji će ostati te građanima.

Na tržišnom snadbijevanju se donose cijene zavisno od situacije na berzama. Federalna vlada je to poskupljenje, uz veliki pritisak poslodavaca, ograničila na 20 posto. Ipak, dobra vijest je da se tržište stabilizira pa tako, na primjer, padaju cijene na mađarskoj berzi te smo vjerovatno dostigli gornji nivo cijena. Udruženje poslodavaca KS je upravo sa Elektroprivredom BiH razgovaralo o razlozima i načinima poskupljenja električne energije, te spriječavanju velikog udara na privrednike.

Pojasnimo: do sada su bili određeni poslodavci sa manjim poslovnim jedinicama koji su kupovali struju po cijenama kao i domaćinstva. To je bilo u nekim slučajevima 100 do 150 posto manje. Profesor na Ekonomskom fakultetu Željko Šain je naveo kako je ovo poskupljenje rezultanta više faktora koji su se, da su blagovremeno idenficirali, zaista i riješili. Napominje da će to biti lanac koji će proizvesti dalja poskupljenja jer je poznato šta znači cijena struje u proizvodnji svih roba i usluga. Privrednicima je svaki dan sve teže, uključujući i pitanje radne snage. To će biti faktor destabilizacije ekonomskih, političkih i socijalnih stanja u BiH. To je negativan izbor budućih problema koji se mogu ublažiti ako budemo racionalni i ekonomsku politiku usklađivali u oba entiteta. To je potencijalni katalizator za inflatorna kretanja, a odražava se jer će biti sve teže raditi – kazao je profesor Šain.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.