Struja za hrvatske firme poskupila 300%

Privreda u Hrvatskoj je posljednjih nedjelja na udaru visokih cijena električne energije zbog energetske krize, pa je sredinom aprila i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zatražila da Vlada reaguje jer su im cijene povećane do 400 odsto. Udruženje Glas poduzetnika zatražilo je od države da cijena električne energije za preduzetnike bude ista kao za domaćinstva jer su im računi uvećani tri puta. Ako se ništa ne promjeni, upozoravaju, morat će da povećaju cijene usluga i roba, otpuštaju radnike i zatvaraju svoje pogone. Sada Glas poduzetnika, sa članstvom od njih 18.000 kaže da ne samo što su nafta i gas poskupili, već je sada većina preduzetnika dobila račune koji su i po tri puta veći nego prethodni.

Visoke račune teško da će svi preduzetnici moći da plate, pa im neće preostati ništa drugo nego da otpuštaju radnike, zatvaraju firme ili ulaze u dugove, navode u Udruženju. Cijena rezervnog snabdievanja je sa 18 eurocenti povećana na 33, odnosno 40 eurocenti. Cijena garantovanog snabdijevanja (rezervno snabdijevanje), kako navode, nakon dva mjeseca bez ugovora, do 31. marta iznosila je 1,3270 kuna (18 eurocenti), a od 1. aprila ove godine je 3,0276 kuna (40 eurocenti) za one koji su na priključku snage manje od 20 kW, odnosno 2,5178 kuna (33 eurocenti) za one koji su na priključku snage veće od 20 kW. Ovi drugi plaćaju i naknadu za snagu, pa im malo znači ova niža cijena, osim ako nemaju veliku potrošnju.

Jedan od prijedloga je i da se razmisli o uvođenju ozbiljnog vlastitog upravljanja elektroenergetikom, jer kako kažu u Udruženju, drugu pomoć i ne očekuju, pa će mnogi preduzetnici biti prepušteni sami sebi i svojem snalaženju. Cijena je za preduzetnike u startu tri puta veća nego za građane što je sistem koji ne postoji nigde u EU. Glas poduzetnika traži od Vlade da tarifa za struju bude jednaka i za preduzetnike i za građane, jer je za poduzetnike u startu čak tri puta veća. Oni navode da ovakav sistem postoji jedino u Hrvatskoj ako se pogleda Europska unija. U slučaju da se ne dese neke promjene, doći će do talasa poskupljenja, koji će pogoditi apsolutno sve, poručuju preduzetnici. Hrvoje Bujas, predsjednik Glasa poduzetnika, izjavio je da je sramota da je struja za preduzetnike tri puta skuplja u odnosu na građane. Takva diskriminacija ne postoji nigdje u EU, dodao je on.

Ista sudbina nažalost čeka i građane Bosne i Hercegovine. Shodno navedenim poskupljenjima, ne samo u Hrvatskoj, već i u regionu, izlazna strategija će zasigurno biti gradnja solarnih fotonaponskih elektrana za vlastitu potrošnju, sa rokom isplativosti od 3 do 7 godina, navode iz kompanije eSOLAR d.o.o.

Logo-transparentni-1 O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.