Ako niste znali do sada:

Solarne elektrane
za vlastite potrebe i Prosumere bez velikih čekanja na dozvole i dokumentaciju

U skladu sa važećim zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini, ovaj vid izgradnje FNE je posebno pojednostavljen po novom Zakonu.

Proizvodnja električne energije koja će se koristi za vlastite potrebe se može realizovati izgradnjom solarnih fotonaponskih elektrana (FNE), te predstavlja optimalno rješenje za male i velike industrijske kupce, te fizička lica u obliku različitih Hibridnih i On-Grid sistema. Samostalnom proizvodnjom iz vlastite solarne elektrane umanjuje se iznos računa za električnu energiju i obračunske snage. Na ovaj način kompanije i fizička lica koji izgrade solarnu elektranu postaju konkurentnije i energetski neovisnije, te učestvuju u smanjenju zagađenja indirektnim umanjenjem emisije CO2.
Kupci električne energije iz javnog snadbijevanja sada plaćaju troškove korištenja distributivne mreže koja se sastoji od troškova distribucije i troška distributivnih gubitaka, a troškovi korištenja prenosne mreže se sastoje od troškova prenosa i troškova prenosnih gubitaka, te troškova rada nezavisnog operatora sistema, troškova usluga sekundarne i tercijarne regulacije, te prekomjerno preuzete reaktivne električne energije.
U skladu sa važećim zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini, ovaj vid izgradnje FNE je poprilično pojednostavljen što u mnogome olakšava i ubrzava postupak izgradnje. Detaljna analiza potrošnje električne energije, odnosno analiza pripadajućih troškova nabavke električne energije, daje odgovor o isplativosti ulaganju u izgradnju solarnih elektrana za vlastite potrebe. Prosječno gledajući u BiH, rok povrata investicije za ovakve objekte iznosi od 5-10 godina što zavisi od konkretnog slučaja.
Kompanija eSOLAR d.o.o. nudi niz raznih rješenja u pogledu smanjenja računa za utrošenu električnu energiju. Navodimo jedan primjer za klijenta koji dobija račun za električnu energiju od 2.186 KM. Od toga za obračunsku snagu koja iznosi 64kW plaća prema cijeni od 16,46 KM/kW, iznos od 1.058 KM i mrežarinu od 435 KM i naknadu za OIEE od 77 KM. Za utrošenu električnu energiju plaća 816 KM, što iznosi oko 52% ukupnog računa.
Cijena za obračunsku snagu (prekomjerno preuzetu snagu – tzv. pik snaga) u BIH iznosi cca 16 KM/kW/mjesec. Izgradnjom elektrane za vlastite potrebe kupac/investitor bi redukovao troškove u znatnoj mjeri, te bi vrlo brzo ostvario povrat investicije. Zašto bacati novce za nešto što nije neophodno.

Bilo da se radi o manjem ili većem stambenom objektu, ili jednostavno želite da gradite na tlu vašeg posjeda, tim stručnjaka kompanije eSOLAR će za Vas izraditi Idejno rješenje i ponuditi najoptimalniji i najisplativiji izbor za gradnju Vaše solarne elektrane. Sve što treba da uradite jeste da nam se javite a mi ćemo se pobrinuti za sve ostalo.


Saznajte više

eSOLAR partnerstva

Upoznajte naše partnere


INVT

Huasun

Daxieworld

Haitai

Kysontec

EN+

Leader

Sonetrol

Grosine

King Power

Uisolar

Power Stone

EKOS DDD

UniCredit Bank d.d.

MKF Lider Sarajevo

Transagent d.o.o. Sarajevo

Partner

nLogic

Mikrofin

Wallbox

ProizvodiDetaljnijeDetaljnijeDetaljnijeDetaljnijeDetaljnijeDetaljnijeDetaljnijeDetaljnijeDetaljnije