Banovići dobijaju svoju prvu solarnu elektranu

Na površini od 100 hiljada kvadratnih metara, na lokalitetu Selo II – MZ Banovići Selo, na području općine Banovići, uskoro bi mogla početi gradnja prve solarne elektrane. Riječ je o projektu Elektroprivrede BiH, s kojom predstavnici ove općine trenutno pregovaraju. Tim povodom predstavnici Elektroprivrede BiH posjetili su Banoviće i razgovarali s općinskim načelnikom Begom Gutićem. Na sastanku je istaknut interes za implementaciju projekta, a iz Elektroprivrede BiH pozitivno su ocijenili lokaciju za objekat, koju je predložila Općina Banovići. S ciljem preduzimanja narednih koraka u implementaciji, na sastanku je razgovarano o visini zakupa zemljišta i vremenskom periodu zakupa.

Kako je rečeno nakon sastanka, Elektroprivreda BiH će dostaviti svoj prijedlog i ukoliko se postigne dogovor, Općina Banovići će u međuvremenu izvršiti usklađivanje prostorno-planske dokumentacije i odluke kojom se definiše zakup javnih površina. “Izgradnjom solarne elektrane Banovići bi bili među prvim u Tuzlanskom kantonu koji će početi koristiti obnovljive izvore energije (tzv. održivu ili zelenu energiju). Riječ je o energiji koja ne zagađuje, čijim korištenjem se čuva okoliš i pozitivno utječe na klimatske promjene”, saopćeno je iz Općine Banovići.

Logo-transparentni-1 O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.