Cijene struje u Europi dostigle 400 eura po megavat-satu

Cijene električne energije su se širom Europe popele na alarmantne nivoe usljed uspona troškova za kupovinu prirodnog gasa i problema u Francuskoj. Europa se suočava s domino efektom na polju energetike sličnom udaru tokom zime 2016. – 2017. koji je doveo do naglog povećanja cijena struje. Naime, francuski EDF je prošle nedjelje objavio da će četiri njegova nuklearna reaktora ukupnog kapaciteta šest gigavata morati da budu u zastoju do sredine januara zbog hitnih popravki, što je ozbiljno redukovalo kapacitet proizvodnje električne energije u toj zemlji. Na Francusku se u Europi tradicionalno računa kao na izvoznika struje, ali toj zemlji sada treba ozbiljan uvoz za pokrivanje domaće potražnje. U ponedjeljak je iz Njemačke i Belgije uvezeno električne energije na nivou od 11,8 gigavata, što daje jasne naznake za razvoj situacije.

Cijena za Poljsku je u toku dana na tržištu za dan unaprijed skočila 110 procenata na 344 eura po megavat-satu. Promjena uloge Francuske u europskom elektroenergetskom sistemu otvorila je mogućnost pokretanja domino-efekta, budući da se druge zemlje suočavaju sa smanjenjem raspoloživih količina za uvoz i povećanjem cijena. Nešto slično se desilo tokom zime 2016. na 2017. godinu, kada su u Francuskoj brojne nuklearne elektrane bile skinute s mreže zbog održavanja. Međutim, u ovom trenutku su cijene struje i gasa već izuzetno visoke. Cijene na nacionalnim berzama energenata i europskoj platformi EEX dostigle su rekordne nivoe. Troškovi za sutrašnju isporuku su prešli 400 eura za Francusku, Njemačku, Holandiju, Belgiju, Švicarsku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Italiju i Slovačku.

Što se tiče Bugarske i Grčke, cijena je 342 eura i to je najniži nivo među tržištima na platformi Energy Live. Cijena za Srbiju je 396 eura, a za Rumuniju 395 eura po megavat-satu. Primarni faktor u skoku cijena struje je prirodni gas. Njemu se pripisuje 80 procenata povećanja, a ostatak porastu troškova na ime ispuštanja ugljen-dioksida, što ukazuje na važnost količina gasa u podzemnim skladištima u Europi. Ona nije dovoljno dopunjena tokom ljetne sezone i iskorištenost kapaciteta je 1. decembra bila 67,5 odsto. Sad je već ispod 60 procenata, do koliko se rezerve obično isprazne tek u januaru. Ukoliko zima bude neuobičajeno hladna, nivo bi do kritičnih nivoa mogao da padne u februaru ili martu. Sudeći po stanju na energetskom tržištu, investitori su već uračunali takvu mogućnost. Tako su u velikim zemljama poput Njemačke i Francuske cijene ugovora za isporuku električne energije u februaru veće nego za januar.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, situacija je vrlo dramatična. Naime, u ERS-u su svjesni da će nove cijene izazvati nezadovoljstvo kod privrednika pa su poskupljenje predstavili poredeći cijenu struje na berzi, koja u ovom momentu iznosi oko 250 eura po megavat-satu. Inače, prema informacijama sa kojima mediji raspolažu, za pojedine preduzetnike poput trgovaca, nove cijene su već određene. Jedan od preduzetnika koji se javio redakciji portala kaže kako je od ERS-a obaviješten o novim cijenama koje će se primjenjivati u narednoj godini. On tvrdi kako su one drastično veće. “U odnosu na prethodnu cijenu ova je viša čak za 30 odsto”, tvrdi on.

Logo-transparentni-1 O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.