Od januara 2023. ukida se zimski i ljetni obračun struje

Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (REERS) je na sjednici koja je održana u četvrtak odobrila jedinstvenu tarifu tokom cijele godine, što znači da se ukida ljetni i zimski obračun električne energije. Vladislav Vladičić, predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS, potvrdio je da je odobrena jedinstvena tarifa tokom cijele godine, te da je ukinut zimski i ljetni obračun električne energije. Prvi računi po novoj tarifi će doći drugog ili trećeg februara, koje će domaćinstva plaćati za januar – pojašnjava Vladičić.

Inače, od 2016. godine prosječna cijena električne energije u RS-u za domaćinstva je 0,057 KM/kWh, dok će od početka 2023. godine ona biti 0,0643 KM/kWh. Kako se navodi u saopštenju Regulatorne komisije za energetiku RS, određena je cijena električne energije za sva tri praga potrošnje. Cijena električne energije do potrošenih 500 kWh od 1. januara će biti 0,0544 KM/kWh, od 501 do 1.500 kWh 0,0914 KM/kWh, a preko 1.500 kWh 0,2013 KM/kWh, navode iz REERS-a.

Tako, na primjer, ako jedno domaćinstvo potroši 500 kWh, platiće u decembru račun za električnu energiju 71,81 KM bez PDV-a, plus mrežarina, a u januaru 65,92 KM bez PDV-a plus mrežarina. Domaćinstvu koje potroši 1.000 kWh u decembru će račun biti 136,46 KM bez PDV-a plus mrežarina, a u januaru će taj račun iznositi 137,41 KM plus mrežarina. Onome ko potroši 1.500 kWh, račun za decembar će iznositi 201,11 KM bez PDV-a plus mrežarina, dok će u januaru on iznositi 208,90 bez PDV-a plus mrežarina. Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, kazao je da će cijena električne energije u privredi Srpske biti promijenjena sa dosadašnjih 53 na 65 eura po megavat-satu.

– Prema procjeni koju smo dobili od ‘Elektroprivrede Republike Srpske’ i Regulatorne komisije za energetiku, koja utvrđuje tarifu za javno snabdijevanje, procjenjujemo da vrijednost januarskog računa neće biti uvećana za energiju, već za troškove mrežarine, čiji će rast biti znatno manji nego što se očekuje – naveo je Đokić. Istakao je da je resorno ministarstvo dalo pozitivno mišljenje na prijedlog Regulatorne komisije za energetiku o uspostavljanju blok-tarife, pojašnjavajući da će veću cijenu električne energije plaćati onaj ko mjesečno potroši više od 1.500 kWh. S druge strane, potrošači smatraju da je ovo dodatni udar na ionako prazne džepove građana zbog silnih poskupljenja, te da ovo može samo dovesti do još većeg siromaštva u BiH.

Logo-transparentni-1 O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.