Počela ugradnja prvih Prosumerskih elektrana u BiH

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) započela je pilot projekat ugradnje solarnih panela na krovove domaćinstava, koja imaju status prosumera, odnosno mogu sama da proizvode energiju koju troše. U okviru pilot projekta, solarni paneli bit će instalirani na deset kuća u naselju Vinogradi u Trebinju. Postavljanje fotonaponskih panela predstavlja pripremu za program odobravanja subvencija građanima, koji je ERS najavio prije mjesec dana. Ugradnja solarnih panela na prva domaćinstva u Republici Srpskoj u statusu prosumera počinje već sljedeće sedmice.

Domaćinstva su izabrana na osnovu više kriterija, kako bi se u narednih godinu dana ispitali benefiti ugradnje solarnih elektrana, opterećenost distributivne mreže njihovim priključenjem, i projekat nastavio na individualnim i zajedničkim objektima za stanovanje širom Republike Srpske, kazali su iz ERS-a. Za početak, kako navode, potpisalali su ugovore o nabavci studije korištenja energije sunca za potrebe domaćinstava u statusu prosumera (kupca – proizvođača) sa vlasnicima deset individualnih stambenih objekata.

Odabrani vlasnici objekata, kako se navodi, istakli su da je ovo velika stvar za njihova domaćinstva i da očekuju trajno rasterećenje kućnih budžeta, praktičnom eliminacijom računa za električnu energiju. Oni očekuju da će zahvaljujući ERS-u projekat biti završen do kraja, te kvalitetno realizovan, i da će im se isplatiti. ERS je naveo da su domaćinstva u trebinjskom naselju Vinogradi izabrana zbog povoljnog položaja i velike osunčanosti u toku cijelog dana. Izbor je obavljen na osnovu kriterija i analize Projektnog tima ERS-a.

Prvi kriterij bila je njihova mjesečna potrošnja, u odnosu na planiranu godišnju proizvodnju fotonaponskog sistema, tako da su prvo odabrani krajnji kupci čija je potrošnja između 350 i 600 (kWh). Utvrđeno je da se najveći broj ovakvih kupaca napaja sa trafo-stanice Vinogradi 3. Kao eliminacioni kriterij, uzeto je posjedovanje građevinske dozvole za objekat na kome se planira izgradnja elektrane, kao i orjentacija krova, pa su oni sa krovom okrenutim u pravcu istok-zapad eliminisani, saopćio je ERS.

Logo-transparentni-1 O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.