RS će 2029. godine imati 1GW iz obnovljivih izvora

Elektroprivreda Republike Srpske gradi elektrane iz obnovljiih izvora energije ukupnog kapaciteta 430 megavata, izjavio je generalni direktor Luka Petrović i dodao da su u tom entitetu privatni investitori ugovorili još 180 megavata. Po njegovoj ocjeni, u Republici Srpskoj će 2029. biti instaliran jedan gigavat kapaciteta proizvodnje zelene električne energije. Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Luka Petrović rekao je prilikom otvaranja Samita energetike u Trebinju – SET da je ta kompanija jedna od rijetkih u regionu koja može izvozom struje da finansira vlastite investicije.

On je procjenio da će Republika Srpska do 2029. imati jedan gigavat snage u elektranama na obnovljive izvore. Do sada su ugovoreni poslovi na 430 megavata, što je investiciona vrijednost od oko 800 miliona eura, i na njima se već izvode radovi, rekao je. Kada svi budu u pogonu, ERS će imati višak u elektroenergetskom bilansu, naglasio je Petrović. Praksa je pokazala, izjavio je, da se objekti na bazi obnovljivih izvora energije mogu isplatiti za pet do šest godina. Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić procjenio je da taj entitet u sljedećih pet godina može da instalira 700 megavata kapaciteta iz obnovljivih izvora.

Logo-transparentni-1 O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.