eSOLAR d.o.o.

BiHOdržana konferencija Budućnost na Sunce!

Održana konferencija Budućnost na Sunce!

U Sarajevu je u srijedu, 24.11.2021., održana konferencija Budućnost na Sunce!, posvećena solarnim elektranama i sistemima, njihovim specifičnostima, mogućnostima ugradnje i korištenja u kompanijama i domaćinstvima i njihovoj važnosti za energetsku održivost kao neizostavnom dijelu tranzicije elektroenergetskog sektora baziranom na obnovljivim izvorima energije. Na cjelodnevnom događanju stručnjaci i stručnjakinje u ovoj oblasti su odgovarali na pitanja o solarnim elektranama kao obnovljivim izvorima energije i otvarali nove teme ključne za procese decentralizacije i demokratizacije elektroenergetskog sektora. O tome kako olakšati investiranje u obnovljive izvore energije i aktivnostima USAID projekta asistencije u energetskom sektoru govorio je u svojoj prezentaciji Eldar Tunjić, USAID EPA.

O zakonskom okviru za korištenje solarne energije u BiH detaljno je govorio Armin Đuliman iz OIEiEK, dok je Ines Amitović iz ProCredit Bank BH objasnila način podrške investicijama u solarne elektrane i obnovljive izvore energije. U panelu su učestvovali i Amer Jerlagić iz SHPP, Aleksandar Jegdić iz RERS-a i Armin Đuliman. Moderator panela, dr Mirza Kušljugić, predsjednik UO Centra za održivu energetsku tranziciju ReSET, je izuzetnim setom vrlo usmjerenih i fokusiranih pitanja za učesnike izvrsno pokrio cijelu temu od interesa investitora, razvoja projekata i načina investiranja, preko mogućih barijera i izazova, pa do tehno-ekonomskih analiza projekata i tehničke i finansijske podrške izgradnji FNE. Diskusiji je doprinijela i Manuela Naessl, šefica Ureda Evropske razvojne banke u BiH (EBRD) prezentacijom o ulaganju u izgradnju solarnih panela za kompanije. Među brojnim investitorima, našla se i mlada projektantska kompanija iz Sarajeva, eSOLAR čiji predstavnici su također uzeli učešće na ovoj Konferenciji.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.