eSOLAR d.o.o.

RegionHrvatska: Aukcije za premije donose investicije od milijardu eura u zelenu energiju

Hrvatska: Aukcije za premije donose investicije od milijardu eura u zelenu energiju

Najavljene aukcije za premije za elektrane na obnovljive izvore energije u Hrvatskoj mogle bi donijeti investicije veće od milijardu eura u narednoj godini. Trenutno je u razvoju oko 200 projekata instalirane snage 13.000 megavata (MW) što zahtjeva ulaganja od oko 10 milijardi eura. Europska komisija je nedavno u skladu s propisima o državnoj pomoći odobrila hrvatski program subvencija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora vrijedan 783 miliona eura. Odluka bi trebala da ubrza raspisivanje aukcija za elektrane veće instalirane snage, koje su ranije najavljene za drugu polovinu ove godine.

Aukcije za premiju otvorit će realizaciju investicija većih od milijardu eura u slejdećoj godini u svim tehnologijama za obnovljive izvore energije, što će pomoći da se ostvare ciljevi koje je Hrvatska zacrtala, izjavila je Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH). Pokrovac je istakla da odobravanje programa subvencioniranja zelene energije znači u suštini početak realizacije pripremljenih projekata. Prije usvajanja ovog programa, projekti su, prema njenim riječima, čekali četiri godine jer ih finansijske institucije nisu smatrale rentabilnim. Studiju Akcijskog plana za potrebna pojačanja elektroenergetske mreže u cilju integracije obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj izradili su stručnjaci sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu i Energetskog instituta ‘’Hrvoje Požar’’.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.