eSOLAR d.o.o.

BiHPoskupljenje struje: Hoteli i trgovci traže 45 eura po megavat-času, ERS nudi 72

Poskupljenje struje: Hoteli i trgovci traže 45 eura po megavat-času, ERS nudi 72

Privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva ne prihvataju ponuđeno povećanje cijene električne energije i diskriminatorski odnos prema sektoru usluga u odnosu na ostale grane privrede, jedan je od zaključaka jučerašnje sjednice privrednih društava iz Udruženja trgovine i Udruženja turizma i ugostiteljstva, koji je održan u Privrednoj komori Republike Srpske. Naime, “Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) najavila poskupljenja struje za privredu u RS-u, gdje će većina preduzeća plaćati 53 eura po megavat-času, dok bi velikim hotelima, ali i trgovinama cijena struje novim ugovorima trebalo da bude uduplana.

Privrednici iz oblasti trgovine i ugostiteljstva traže da im struja bude 45 eura po megavat-času, umjesto ponuđenih 67 za trgovačke centre, odnosno 87 eura za velike hotele, kojima je, kako nezvanično saznajemo, “Elektroprivreda RS” naknadno ponudila cijenu od 72 eura. Iz Privredne komore RS kazali su da od “Elektroprivrede RS” zahtijevaju da hitno preispita donesene odluke i da se cijena električne energije za potrošače iz kategorije trgovine i ugostiteljstva koriguje na 45 eura po megavat-času. “Dostavljeni ugovori o potpunom snabdijevanju električnom energijom subjektima iz navedenih privrednih grana predviđaju povećanje cijene električne energije koje ide i preko 100 odsto, što u ionako složenim ekonomskim uslovima dodatno i ozbiljno ugrožava njihovo dalje poslovanje”, dodaju iz Komore.

Ističu da se predloženim povećanjem direktno ugrožava i ispunjavanje svih drugih obaveza, sa velikom izvjesnošću potpunog i trajnog prekida poslovanja za mnoge subjekte, što ima dalekosežne posljedice po društvo u cjelini. “Ovakve nagle promjene cijena na više iznose potpuno su neprihvatljive i sa aspekta planiranja poslova i plasmana proizvoda i usluga za narednu godinu”, pojasnili su iz Privredne komore RS. Kako hotelijeri kažu, novi ugovori su već na njihovim stolovima. “Umjesto da podstiču ovu oblast da ostanemo da normalno poslujemo, ovo je samo mjera koja će dodatno otežati poslovanje”, kazao je jedan director hotela iz Bijeljine. “Nije ni tajna da mi na mjesečnom nivou plaćamo oko 35.000 KM za struju, a s ovim povećanjem to bi bili nemjerljivi gubici. Umjesto da sredstva usmjerimo na nova radna mjesta ili bar da očuvamo postojeće, mi ćemo morati da dajemo više novca za struju”, kazali su iz bijeljinskog hotela. Kako je rekao, privrednici prihvataju da treba da dođe do rasta cijene elektirčne energije, ali na razumnim osnovama.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.