eSOLAR d.o.o.

RegionHrvatska ukida PDV na ulaganja u solarne elektrane

Hrvatska ukida PDV na ulaganja u solarne elektrane

Vlada Republike Hrvatske održala je svoju prvu sjednicu nakon ljetne pauze, a jedna od tema bila je i priprema građana i države na mogući energetski cjenovni šok u narednim mjesecima. Vlada je najavila da će, uz ostale mjere, ukinuti PDV na ulaganja u solarne module. “Oni koji žele investirati u solarne panele, imat će priliku da to rade bez PDV-a. Dakle, tu ćemo ići sa stopom PDV-a od 0%. Nakon konsultacija koje smo vodili proteklih dana to je jedna novost koju danas izgovaram na sjednici Vlade”, istaknuo je na početku sjednice premijer Andrej Plenković, ne otkrivajući nikakve dodatne pojedinosti. Ovo je potez kojim se dugoročno želi osigurati opskrba električnom energijom, objavili su nešto kasnije iz Vlade.

Ovaj prijedlog prošlih se mjeseci spominjao u nekim političkim krugovima, u raznim varijantama, a sada smo prvi put čuli i da bi on mogao biti prihvaćen kao zakonsko rješenje. Za sada nije poznato kada bi oslobođenje od plaćanja poreza na dodatnu vrijednost na ulaganja u solarne module trebalo stupiti na snagu. Isto tako, u početku nije bilo jasno niti hoće li se PDV od 0% odnositi samo na njih, ili na cijelu njihovu instalaciju, projekt i sve popratne troškove koje takvo ulaganje uključuje. Prve informacije iz Ministarstva finansija kažu kako je riječ o “smanjenju PDV-a na isporuku solarnih modula na nula posto s ciljem trajnog smanjenja cijena istih”.

Napomenimo da trošak “isporuke modula” obično iznosi između jedne četvrtine i trećine instalacije kućnog mikrosolara. Ostali troškovi, poput invertora, konstrukcije, instalacijskog pribora, montažnih radova, ispitivanja i dokumentiranja, spajanja na instalacije itd. čine značajno veći dio troškova nabavke i ugradnje kućne fotonaponske elektrane.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.