Električna Škoda Octavia stiže 2023. godine

Električna Škoda Octavia u prodajne salone će stići 2023. godine, a već su poznati prvi detalji elektrifikacije jednog od najpopularnijih automobila u Europi i Bosni i Hercegovini. Češki proizvođač do sada je nudio samo električni SUV, jer se modeli iz ovog segmenta odlično prodaju na europskom tržištu. Tako je električna Škoda Enyaq iV u prvih devet mjeseci 2021. isporučena u 28.000 primjeraka, što je vrlo dobar rezultat za jedan električni automobil. Uspjeh modela Enyaq iV je odskočna daska za buduće Škode na struju, pa je proizvođač već najavio manji električni krosover.

Međutim, nijedan Škodin SUV nije pretekao Octaviu, koja je u istom periodu pronašla put do 160.000 kupaca, pa je logično što češka kompanija planira elektrifikaciju i ovog modela. Podsjećamo, do sada je kupcima ponuđena jedino plug-in hibridna varijanta Octavije. Pravit će se na MEB platformi, koja je zadana za električne automobile iz VW grupacije. To znači da će osnovna verzija Octavie imati pogon na stražnje točkove. No, u skupljim verzijama opreme pogon će ići na sve točkove. Kapacitet baterija treba biti od 58 kWh do 84 kWh.

Logo-transparentni-1 O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.