Zagreb započinje instalaciju solarnih elektrana na 8 krovova javnih zgrada

Grad Zagreb je obezbjedio 100.000 eura iz Norveškog finansijskog mehanizma za instaliranje solarnih elektrana na krovovima osam javnih zgrada. Postavljanje solarnih panela snage 1,4 megavata (MW) predstavlja početak realizacije programa ‘’Sunčani krovovi’’, koji je krajem prošle godine usvojio gradski parlament. Program podrazumjeva instalaciju solarnih panela ukupne snage 50 MW. Gradonačelnik Tomislav Tomašević je izjavio da očekuje potpisivanje ugovora za osam objekata u sljedećih mjesec dana, a nakon toga će početi sprovođenje projekata. Paneli će biti postavljeni na bazenima Utrine, Svetice i Jelkovec, Dječjem vrtiću Trnsko, Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan, domovima za stare Trešnjevka 1 i 2 i zgradi Čistoće.

Osam fotonaponskih sistema imat će tri puta veći kapacitet od svih solarnih elektrana na javnim zgradama u Zagrebu ukupne snage od 1,4 megavata (MW) što je tri puta više od trenutnog kapaciteta svih fotonaponskih sistema na javnim objektima u glavnom gradu Hrvatske. Cilj je da se u okviru programa ‘’Sunčani krovov’’i postave solarne elektrane na 500 objekata u vlasništvu Grada Zagreba i na 300 u vlasništvu Zagrebačkog holdinga kako bi Zagreb uhvatio korak sa solarizacijom europskih metropola i na taj način dao doprinos razvoju obnovljivih izvora energije i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, rekao je Tomašević.

Partneri u ovom programu su Grad Zagreb, Zagrebački holding i Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). Julije Domac, direktor agencije REGEA i savjetnik hrvatskog predsjednika, izjavio je da je u toku priprema idejnih projekata i pribavljanje elektroenergetske saglasnosti za oko 150 objekata, dok je detaljna analiza mogućnosti za instaliranje solarnih elektrana obavljena za 56 zgrada. Do kraja godine, trebalo bi da bude završena projektna dokumentacija za 100 zgrada u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, a do tada će biti postavljeni i prvi solarni paneli, istakao je Domac.

Logo-transparentni-1 O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.