eSOLAR d.o.o.

BiHRS će 2029. godine imati 1GW iz obnovljivih izvora

RS će 2029. godine imati 1GW iz obnovljivih izvora

Elektroprivreda Republike Srpske gradi elektrane iz obnovljiih izvora energije ukupnog kapaciteta 430 megavata, izjavio je generalni direktor Luka Petrović i dodao da su u tom entitetu privatni investitori ugovorili još 180 megavata. Po njegovoj ocjeni, u Republici Srpskoj će 2029. biti instaliran jedan gigavat kapaciteta proizvodnje zelene električne energije. Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Luka Petrović rekao je prilikom otvaranja Samita energetike u Trebinju – SET da je ta kompanija jedna od rijetkih u regionu koja može izvozom struje da finansira vlastite investicije.

On je procjenio da će Republika Srpska do 2029. imati jedan gigavat snage u elektranama na obnovljive izvore. Do sada su ugovoreni poslovi na 430 megavata, što je investiciona vrijednost od oko 800 miliona eura, i na njima se već izvode radovi, rekao je. Kada svi budu u pogonu, ERS će imati višak u elektroenergetskom bilansu, naglasio je Petrović. Praksa je pokazala, izjavio je, da se objekti na bazi obnovljivih izvora energije mogu isplatiti za pet do šest godina. Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić procjenio je da taj entitet u sljedećih pet godina može da instalira 700 megavata kapaciteta iz obnovljivih izvora.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.