eSOLAR d.o.o.

BiHUskoro prve ‘’Prosumer’’ solarne elektrane u RS-u

Uskoro prve ‘’Prosumer’’ solarne elektrane u RS-u

Postavljanje solarnih modula na kućama po subvencioniranom modelu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) trebalo bi da počne u toku ove godine, najavio je generalni direktor tog preduzeća Luka Petrović. On je naveo da se očekuje 10 posto ili skoro 50.000 takvih korisnika, a realno je da aplikacija bude tek 1. juna na snazi i trajat će neograničeno, s tim da bi već krajem godine ili početkom sljedeće moglo početi postavljanje solarnih panela na kućama.

On je dodao da novim Zakonom o obnovljivim izvorima energije omogućava koncept prosumera, tj. da domaćinstvo istovremeno bude proizvođač i potrošač struje. “To znači da građani na svojim krovovima mogu imati solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za svoje potrebe, a viškove koji im budu odobreni plasirat će u mrežu”, izjavio je Petrović. Prema njegovim riječima, Elektroprivreda Republike Srpske isporučivala bi manjkove kada nekom bude nedostajalo električne energije, jer solarni modul ne radi noću.

“Želimo da svi građani imaju mogućnost da budu ‘’prosumer’’, to je 580.000 stambenih jedinica u Republici Srpskoj, ali ćemo promovisati ona domaćinstva koja imaju manja primanja, što se mora dokazati odgovarajućim izvodima i potvrdama”, ukazao je Petrović. On je dodao da će ta kategorija građana dobiti najpovoljnije pakete za montažu solarnih modula na svojim građevinama.

“Građani mogu očekivati u narednih 10 do 15 godina minimalno ili nikakvo pomjeranje svojih računa za struju od ovog modela koji ćemo predložiti Vladi Republike Srpske”, obrazložio je. Prema Petrovićevim riječima, onaj ko ne bude mogao da učestvuje u ovom subvencioniranom modelu za struju, moći će samostalno da uzme kredit i da finansira postavljanje solarnih modula na vlastitiu kuću.

Ovim putem pozivamo sve buduće ‘’prosumere’’ sa teritorije Republike Srpske da se jave kompaniji eSOLAR d.o.o. i dogovore termin za dostavljanje ponude za projektovanje i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana za vlastitu potrošnju.

+387 33 838 500

+387 65 769 014

info@esolar.ba

www.esolar.ba

eSOLAR d.o.o.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.