eSOLAR d.o.o.

RegionBeogradski aerodrom Nikola Tesla dobio solarnu elektranu snage 1MW

Beogradski aerodrom Nikola Tesla dobio solarnu elektranu snage 1MW

Aerodrom Nikola Tesla napajat će se električnom energijom proizvedenom iz solarne elektrane snage 1 MW. Postrojenje je instalirano u blizini aerodromskog kompleksa, na putu prema Surčinu, pored novog Tesla parkinga. Sastoji se od blizu 3.000 fotonaponskih modula raspoređenih na površini od 15.900 kvadratnih metara. Solarna elektrana će godišnje proizvoditi oko 1.130.000 kilovat-sati (kWh) zelene električne energije, što je godišnja potrošnja od oko 430 domaćinstava. Na ovaj način, Aerodrom će smanjiti emisiju CO2 za 900 tona godišnje, saopćila je povodom puštanja u rad postrojenja firma Belgrade Airport, dio kompanije Vinci Airports i operater aerodroma Nikola Tesla.

Vinci je, kako se navodi, od 2018. smanjio emisije CO2 za 28 odsto, naročito instaliranjem solarnih elektrana u svojoj mreži aerodroma. Snaga tih postrojenja je dostigla 30 MW. Instaliranje solarne elektrane, kako je saopćila firma Belgrade Airport, je dio globalnih napora kompanije Vinci Airports u pravcu ekološke i energetske tranzicije. Cilj je da Aerodrom dostigne nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Francois Berisot, generalni direktor firme Belgrade Airport, izjavio je da održivim poslovanjem teže da dostignu cilj od nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine.

Također, pokrenuta je inicijativa za implementaciju standarda 50001 o energetskoj efikasnosti čime će se Belgrade Airport svrstati među malobrojne kompanije u zemlji koje su svoje procese uskladile sa zahtijevima ovog standarda. Inače, početkom godina, Aerodrom je pustio u rad energetsko postrojenje snage 44 MW za proizvodnju toplotne, električne i energije za hlađenje, koje će umjesto teških goriva koristiti prirodni gas i tako smanjiti zagađenje životne sredine.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.