eSOLAR d.o.o.

BiHVijeće ministara BiH ukinulo carine na uvoz električnih automobila

Vijeće ministara BiH ukinulo carine na uvoz električnih automobila

Nakon brojnih inicijativa i najava, jučer je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine. Ova važna odluka predstavlja pravu prekretnicu u efikasnijoj implementaciji elektromobilnosti u našoj zemlji, a između ostalog, plod je i dugotrajnog rada Udruženja za elektromobilnost u Bosni i Hercegovini pri Gospodarskoj komori FBiH, koje aktivno djeluje i okuplja privredne subjekte koji elektromobilnost imaju kao jasan cilj i misiju.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH želi motivirati građane, te javni i privatni sektor, na kupovinu i uvoz ove vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja zraka i bolje zaštite okoliša, ali i podizanja sigurnosti u prometu. Istovremeno bi zbog porasta uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH trebalo doći do otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, ali i porasta ulaganja u električne punionice, što je još jedan poticaj ubrzanju realizacije projekta električnih punionica za ovu vrstu vozila, čija je priprema u toku. Uvođenjem značajnih olakšica na uvoz električnih i hibridnih vozila Vijeće ministara BiH će doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena.

Shodno tome, kompanija eSOLAR d.o.o. koji je regionalni ekskluzivni zastupnik za EN+ i Grosine, širi svoj distributerski portfolio sa još jednom kompanijom iz Španije, Wallbox, te ulazi na tržište AC/DC elektro punjača za sva transportna električna vozila.

Više o tome, pogledajte na:

https://esolar.ba/product-category/ac-punionice/

https://esolar.ba/product-category/dc-punionice/

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.