BayWa r.e. otvorio najveće plutajuće fotonaponsko postrojenje u Centralnoj Europi

ECOwind, podružnica BayWa r.e, pustila je u rad zajedno s austrijskim snabdjevačem energije EVN četvrtu po veličini plutajuću solarnu elektranu u Europi. Postrojenje maksimalne snage 24,5 megavata nalazi se u Grafenvertu u Donjoj Austriji. Plutajući fotonaponski sistem u Grafenvertu je postavljen na ukupno 14 hektara površine na dva jezera (Sjevernom ribnjaku i Južnom ribnjaku) nastalih na jamama za iskopavanje pijeska i šljunka. Godišnje će proizvoditi 26,7 gigavat-sati električne energije, što je ekvivalentno potrebama ​​oko 7.500 domaćinstava u tom kraju.

„S primjenom tehnologije plutajućih fotonaponskih elektrana možemo dobro iskoristiti inače nedovoljno iskorištene vodene površine. U okruženju u kojem je raspoloživi prostor ograničen, ovakvi sistemi su izuzetno vrijedna dopuna tradicionalnijim solarnim instalacijama na krovovima ili na zemljištu“, rekao je Johan Janker, direktor uprave ECOwind-a. Postupak je s ovim projektom izuzetno ubrzan, saopćila je njemačka kompanija BayWa r.e. Za samo deset nedjelja postavljeno je preko 45.000 solarnih modula. Pokriveno je 42 odsto površine dva jezera.

Menadžer projekta Benedikt Kameršteter rekao je da su glavni izazovi ovog projekta bili dobijanje odobrenja za primjenu ove nove fotonaponske tehnologije u Austriji i uslovi na terenu, gde visinska razlika između mjesta na kopnu na kojem je sastavljeno 2.844 plutajuća nosača i nivoa vode iznosi sedam metara. Kako bi se zaštitio ekosistem, nekoliko godina će biti rađena redovna istraživanja o populaciji riba u jezerima i vilinih konjica, saopćeno je. Uključujući Grafenvert, BayWa r.e. je izveo ukupno 15 plutajućih fotonaponskih projekata sa više od 230 megavata širom svijeta.

Logo-transparentni-1 O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.