Hercegovačko-neretvanski kanton mapira lokacije pogodne za solarne elektrane

Ministarstvo graditeljstva i prostornog planiranja Hercegovačko-neretvanskog kantona raspisalo je tender za izradu studije o pogodnosti prostora za gradnju solarnih elektrana. Dokument treba da obuhvati teritorije svih jedinica lokalne samouprave. Procjenjena vrijednost izrade studije iznosi 40.000 konvertibilnih maraka bez PDV-a. Period trajanja ugovora je 90 dana, a rok za podnošenje ponuda je do 27. aprila. U opisu zadatka navodi se da je potrebno izvršiti analizu prostornih aspekata na teritorijama svih jedinica lokalne samouprave u kantonu, kako bi bile predložene potencijalne lokacije za izgradnju fotonaponskih postrojenja. Analiza treba da obuhvati procjenu energetskog potencijala, prostorne karakteristike, prostornoplanske i aspekte životne sredine.

Pored navedenog, u odabiru pogodnih mjesta mora da se uzme u obzir zaštita prirodnih vrijednosti i arhitektonskog naslijeđa. Ova stavka je posebno važna, budući da se sve češće javlja otpor lokalnog stanovništva i ekoloških organizacija protiv realizacije nekih projekata za proizvodnju zelene energije, zbog opasnosti od narušavanja životne sredine. Pri pronalaženju lokacija s velikim potencijalom za solarne i vjetroelektrane, treba prvenstveno odabirati degradirano zemljište, kako bi se izbjegao negativan uticaj i kako se ne bi zauzimalo plodno poljoprivredno zemljište. Postoji pretpostavka da će konačni rezultat studije biti prostorno usitnjena i nekonzistentna mreža predloženih lokacija i da će njihov broj biti velik, stoji u javnom pozivu.

Studija mora da sadrži i procjenu potrebnih prostornih resursa za razvoj solarnih postrojenja, navedeno je u pozivu.

Link: https://bit.ly/3Fh0qMT

Logo-transparentni-1 O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.