U FBiH će naknada za obnovljive izvore energije iznositi 0,0042 KM po kilovat satu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj hitnoj sjednici odlučila da naknada za obnovljive izvore energije ove godine iznosi 0,0042 KM po kilovat satu bez PDV-a. Podsjećamo, prošle godine iznosila je 0,005072 KM po kilovat satu bez PDV-a. Iz Vlade FBiH su saopćili da je ova odluka u skladu s uredbom o podsticanju proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije i, kako su naveli, učinkovite kogeneracije i određivanju naknada za podsticanje za korištenje obnovljivih izvora energije. Istaknuto da je za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije u ovoj godini ukupno potrebno 25.273.102 KM.

“Jedinični iznos naknade za podsticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije za ovu godinu utvrđen je u visini od 0,0042 KM po kilovat satu bez PDV-a. Naknada predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje aktivne električne energije u kilovat satu. Plaćaju je svi krajnji kupci električne energije i ona se iskazuje kao posebna stavka na računu za električnu energiju”, obrazložili su. U Federalnoj vladi su naglasili da su sredstva prikupljena po osnovu ove prihod Operatora za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju (OIEiEK) kojima on raspolaže i koristi ih za isplatu podsticajnog dijela iz garantovane cijene za proizvedenu struju privilegovanih proizvođača, pokrivanje troškova rada Operatora i za plaćanje troškova uravnoteženje elektroenergetskog sistema nastalih zbog odstupanja u vrijednostima planirane i proizvedene struje iz postrojenja OIEiEK.

Logo-transparentni-1 O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.