eSOLAR d.o.o.

BiHNa Sokocu će se graditi dvije solarne elektrane u vrijednosti od preko 400.000 KM

Na Sokocu će se graditi dvije solarne elektrane u vrijednosti od preko 400.000 KM

Zbog sve veće zastupljenosti solarnih elektrana u BiH, Općina Sokolac je došla na ideju izgradnje dvije solarne elektrane na području Glasinačkog polja i u Tukovima. Sokolac je općina površine oko 700 kilometara kvadratnih, sa prosječnom godišnjom temperaturom od osam stepeni, a prosječna količina padavina je oko 900 litara po kvadratnom metru. “Istraživanja su pokazala da se na području općine mogu postaviti objekti za proizvodnju energije od sunca, negdje do 150 megavata. Također je ustanovljeno da je broj sunčanih sati u toku godine 1.350 i preko, a istraživanje je vršio Nezavisni operater sistema BiH (NOS). Nas je ova ideja zainteresovala i odlučili smo da krenemo sa idejom o gradnji dvije solarne elektrane na ovom području”, kazao je Milovan Bjelica, načelnik Općine Sokolac

U Bosni i Hercegovini trenutno su ograničene kvote za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, ali Bjelica kaže kako je u pripremi usaglašen dokument o ukidanju tih kvota, te očekuje da bi to trebalo biti riješeno sredinom marta. Interes investitora postoji, a riječ je o dva konzorcija. Jedan čine kompanije iz Njemačke, Španije i Srbije, a drugi iz Litvanije, Poljske i Srbije. “To su ozbiljne kompanije iza kojih stoje države. Ono što sam ja rekao jeste da i stanovništvo mora osjetiti korist od ovih solarnih elektrana, to jeste da dobijemo i mogućnost raspolaganja sa nekoliko megavata, gdje bismo to usmjerili za pomoć u snabdijevanju električnom energijom socijalno ugroženim kategorijama i penzionerima. Dovoljan bi možda bio jedan megavat da se odvaja i da se te kategorije oslobode plaćanja struje i to će biti predviđeno ugovorom”, kazao je Bjelica, te dodao kako je jedna od koristi i činjenica da će svaka od dvije elektrane sigurno zaposliti po 30, 40 radnika.

Ukupna vrijednost investicija, za obje elektrane, će, kaže Bjelica, biti do 200 miliona eura, a kompanije koje će raditi na izgradnji solarnih elektrana već su krenule sa registracijom u općini Sokolac, a uradili su i određene studije.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.