eSOLAR d.o.o.

RegionCrna Gora smanjila PDV na instaliranje solarnih elektrana

Crna Gora smanjila PDV na instaliranje solarnih elektrana

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene Zakona o PDV-u i Zakona o planiranju i izgradnji, čime je PDV na solarne module smanjen na sedam odsto, a njihova instalacija pojednostavljena. Crna Gora je ranije najavila da će PDV na solarne module biti ukinut, ali sada je smanjen sa 21 na sedam odsto, i to na prodaju, instaliranje i uvoz. Milutin Đukanović, predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, izjavio je da su izmjenama zakona uvedene dvije novine: nema urbanističko-tehničkih uslova za solarne elektrane snage do 1MW, dok je PDV na solarnu opremu smanjen sa 21 na sedam odsto. Time se značajno pojednostavljuje procedura izgradnje solarnih elektrana i za oko 12 odsto se smanjuje njihova cijena, naveo je Đukanović.

EPCG je veoma zainteresirana da ugradnja solarnih modula bude što lakša i jeftinija, jer je glavni instalater ovih postrojenja u Crnoj Gori. Kompanija je nedavno objavila javni poziv za nastavak projekta Solari. Predlagač izmjena Zakona o PDV-u bio je Demokratski front, koji okuplja stranke Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Radnička partija. Oni su tražili da se porez smanji na nulu kako bi se građanima i privredi olakšalo instaliranje solarnih sistema u vremenu energetske krize i enormnog rasta cijena električne energije na europskom tržištu.

Ali, Vlada Crne Gore, i prije svega Ministarstva finansija, nisu podržali smanjenje ovog PDV-a na nulu uz obrazloženje da europske direktive propisuju mogućnost niže stope, ali ne i njeno ukidanje, kao i da se mora voditi računa o prihodima budžeta u 2023. Predlagači ukidanje PDV-a su zatim odlučili da promjene prijedlog i da se porez smanji sa 21 na sedam odsto.Vlada niije podržala ni izmjene Zakona o planiranju i izgradnji jer je smatrala da da se na ovaj način neće pojednostaviti i olakšati izgradnja solarnih elektrana.

m O nama

eSOLAR d.o.o. je bosanskohercegovačka projektantska kompanija sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi projektovanjem, izgradnjom, mjerenjem i održavanjem fotonaponskih solarnih elektrana. eSOLAR nudi mogućnost izgradnje Off-Grid i On-Grid sistema elektrana za sve naše klijente.